Επιτέλους… βροχή στην Αθήνα μετά τον πιο «στεγνό» Οκτώβριο της τελευταίας 10ετίας

0

Ο Οκτώβριος που πέρασε ήταν ο «στεγνός» της τελευταίας 10ετίας στην Αθήνα. Αλλά τώρα που έχουμε Νοέμβριο, τα πράγματα αλλάζουν. Ήδη, μετά το βροχερό πρωινό ήρθε και η καταρρακτώδης βροχή το μεσημέρι.

Η βροχή μπορεί να μην τρομάζει τον βρεγμένο, αλλά σίγουρα τρομάζει όποιον δεν έχει ομπρέλα… Και όσοι βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Πέμπτης και δεν είχαν φροντίσει να είναι εφοδιασμένοι με ομπρέλα, το πλήρωσαν ακριβά. Γιατί έγιναν… μούσκεμα.

Οι ουρανοί άνοιξαν και η δυνατή βροχή χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να κάνει τη δουλειά της. Να γεμίσει τους δρόμους με νερά και να ταλαιπωρήσει πολλούς!

Ο πιο «στεγνός» Οκτώβριος της 10ετίας στην Αθήνα

Μπορεί ο καιρός σήμερα στην Αθήνα να είναι μουντός και βροχερός αλλά ο Οκτώβριος ήταν ο λιγότερο βροχερός τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια! Δεν ήταν φυσικά μόνο η Αθήνα, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας σημειώθηκαν αρνητικά ρεκόρ βροχοπτώσεων τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για τον Οκτώβριο 2018, δείχνουν ότι υπήρξε ο πιο ξηρός της τελευταίας δεκαετίας στην πρωτεύουσα και γενικότερα στη χώρα μας.

Στις οκτώ περιοχές όπου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr διατηρεί αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς, τον φετινό Οκτώβριο καταγράφηκαν χαμηλές τιμές ρεκόρ ύψους υετού τουλάχιστον δέκα ετών (2008 – 2018) για τον συγκεκριμένο μήνα.

Στην Αθήνα έπεσαν φέτος τον Οκτώβριο μόλις 0,6 χιλιοστά βροχής, έναντι 6,6 χιλιοστών τον Οκτώβριο του 2017, ενώ το ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας κατέχει ο πολύ βροχερός Οκτώβριος του 2015 με 94 χιλιοστά βροχής. «Μουσκεμένοι» υπήρξαν επίσης οι Οκτώβριοι του 2009 (88,3 χιλιοστά), του 2010 (81,8) και του 2016 (60,4).

Στη Θεσσαλονίκη τον φετινό Οκτώβριο έπεσε ακόμη λιγότερη βροχή και από την Αθήνα (μόνο 0,4 χιλιοστά), στο Βόλο έπεσαν 9,8 χιλιοστά, στην Πάτρα και στη Δράμα από 11,4 χιλιοστά, ενώ πιο βροχερή ήταν η Αλεξανδρούπολη (19,2). Στη Δυτική Ελλάδα οι βροχές που καταγράφηκαν, ήταν περίπου το 10-20% του κανονικού ύψους υετού για τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), ο φετινός Οκτώβριος ήταν ιδιαίτερα ξηρός σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν λιγότερο από το 50% του κανονικού για την περίοδο ύψος υετού, μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

Πηγή: newsit.gr

Κοινοποίηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά...